De reguliere voedingsleer gaat er vanuit dat een lichaam is opgebouwd uit ‘dode’ materie zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen e.d. Vanuit dode materie kun je geen vitaal organisme vormen; ieder voedingsmiddel bevat naast materie ook levenskrachten (vergelijk een sappige zongerijpte tomaat met een verlept blaadje sla en je zult begrijpen waar de meeste levenskracht in zit). Voedingsmiddelen uit de biologisch-dynamische landbouw bevatten de meeste levenskrachten. Bij deze landbouwmethode probeert men zo goed mogelijk aan te sluiten bij de natuurlijke processen en jaargetijden van groei en rijping van gewassen. Planten krijgen de tijd om te groeien en er wordt geen kunstmest gebruikt of andere middelen om die groei te forceren. Doordat planten groeien op een vitale en geen uitgeputte bodem met een gezond bodemleven, zijn de planten sterk en weerbaar en ongevoeliger voor ziekten. Daardoor zijn ze ook voedzamer voor ons. Hoe meer voeding vervolgens bewerkt wordt, des te meer levenskrachten (en daarbij ook enzymen en andere micro-nutriënten) gaan er verloren. Gekookte en ingeblikte spinazie bevat daardoor minder levenskracht dan verse spinazie. Dit geldt ook voor producten die op een onnatuurlijke wijze geteeld zijn. Zoals aardbeien geteeld in de winter in een kas minder levenskrachten bevatten dan aardbeien geteeld in de zomer op de koude grond in de volle zon.
Wil je meer informatie over mijn diensten? Bel mij gerust voor een vrijblijvende afspraak!